Afyon haşhaşlı mercimekli bükme malzemeleri
Haşhaşlı bükme yapılışı
Afyon haşhaşlı mercimekli bükme nasıl yapılır , görsel ve detaylı anlatımı
Merhaba
Mercimekli bükme Afyona ait hamurişlerinden biridir . Hamurun özelliği kat kat açılmasıdır . Eğer haşhaşlı tarifleri seviyorsanız bu hamurişinide beğeneceksiniz , bu tarif yeşil mercimekle çok yakışıp ortaya nefis bir tat çıkıyor .
HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÜKME
Malzemeler :
Hamuru :
750 gram kadar un
Tuz
Su
İç harcı :
1,5 su bardağı yeşil mercimek
Su
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Pul biber
Üzeri :
2 dolu kaşık haşhaş
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Unu derin bir kaba alıp tuz ekliyoruz , azar azar suyu ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurup , üzerini kapatıp yarım saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz
Mercimekleri yıkayıp , bol su ile haşlayıp yumuşayıncaya kadar pişirip suyunu süzüyoruz
Soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleştiriyoruz , soğanı mercimeğe ekliyoruz , maydanozu doğrayıp , pul biber , nane , tuz ve karabiberle birlikte mercimeğimize ekleyip karıştırıyoruz
Haşhaşa yağımızı ekleyip karıştırıyoruz
Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıyoruz , ilk parçayı un serptiğimiz zeminde açıyoruz , üzerine haşhaşlı karışımımızı sürüp , hamuru katlıyoruz , diğer bezemizide açıyoruz ,üzerine haşhaşlı karışım sürüyoruz , ortasına katladığımız diğer hamuru koyup katlıyoruz katlarken haşhaş sürülmeyen katlara yine sürüyoruz
Hazırladığımız hamuru dondurucumuza kaldırıp , bir miktar donmasını sağlıyoruz
Yeterince donan hamuru dilimlere bölüyoruz , un serptiğimiz zeminde dikkatli şekilde açıyoruz , ortasına mercimekli harcı koyuyoruz , iki ucunu üst üste getirip katlıyoruz , ters çevirip tepsiye diziyoruz
Bütün hamurları aynı şekilde hazırlıyoruz , üzerine 1 çay kaşığı kadar haşhaş ve yağı karıştırıp sürüyoruz ,önceden 190 derece ısıttığımız fırında pişiriyoruz .
Not : Bu ölçü ile 16 adet bükme çıktı , haşhaşa eklediğimiz yağ miktari tercihen artırılabilir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder