19 Ocak 2016 Salı

SULU MANTI ( Anne mantısı )

İyi günler


Mantı çeşitli baharatlarla lezzetlendirilen kıymanın , yumurta ve su ile yoğurulan hamurun küçük parçalar halinde kesilip ,hazırladığımız bu kıymalı harçla doldurulmasıyla yapılır .  
Türk mutfağında yapıldığı gibi Orta Asya mutfağınında en önemli yemeklerindendir . Orta Asyadan Anadoluya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir . 
Bazı yörelerde halen mantıya tatar böreği denmeside bu yüzdendir . Bu mantılar bazen patateslide yapılmaktadır . 
Türkiyenin en sevilen yöresel yemeklerindendir . Daha çok Kayseri ile özdeşleşsede özellikle İç Anadoluda , Kırşehir , Aksaray , Sivas , Adana , Tokat , Yozgat ,Niğde , Konya , Çorum gibi illerde da sıkça yapılır . 
Son yıllarda özellikle Türkiyenin heryerinde yapılmaktadır . Günümüzde marketlerde hazır yapılmış şekilde satılmaktadır . 
Mantının küçük boy olanı makbuldür , Kayseride bir kaşığa kırk tane sığacak kadar küçük mantı yapmak yetenek ve hüner ispatı olarak düşünülürmüş . 




SULU MANTI 

Malzemeler : 
3 su bardağı un 
1 yumurta 
Tuz 
Su ( sert bir hamur yoğuracak kadar ) 
İçi : 
250 gram kıyma 
1 adet kuru soğan 
Karabiber 
Pul biber 
Tuz 
Üzeri için : 
1 kase yoğurt 
2 diş sarımsak 
Pul biber 
Nane 
Tuz 
Sosu : 
1yemek kaşığı tereyağ 
3 yemek kaşığı sıvıyağ 
1 yemek kaşığı salça 
Su 
Yapılışı : 
Un , su , tuz ve yumurta ile sert bir hamur yoğuruyoruz 
Hamurumuzun üzerini örtüp ,dolapta yarım saat dinlendiriyoruz 
Soğanımızı ince doğrayıp , kıyma , tuz , pulbiber , karabiber ekleyip karıştırıyoruz 
Hamurumuzu iki beze yapıyoruz , un serpip açıyoruz , kare şeklinde kesiyoruz 
Kestiğimiz hamurumuzun içine harcımızı koyup mantımızı kapatıyoruz , diğer bezemizide bu şekilde mantı yapıp bitiriyoruz 
Tereyağı ve sıvıyağı ocakta ısıtıyoruz ,salçayı ekleyip kavuruyoruz , yarım su bardağı su ekliyoruz , bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz 
Derin tenceremizde suyumuzu kaynatıyoruz 
Tuz atıp mantıları içine atıyoruz , suyun üzerinde biriken köpükleri kaşıkla alıyoruz  
Mantılar su üzerine çıktığında ,hazırladığımız salçalı sosu mantılarımıza ekliyoruz , bir kaç dakikada bu şekilde pişirip ocağımızı kapatıyoruz 
Sarımsakları rendeleyip ,tuz ve yoğurtla karıştırıyoruz , az su ekliyoruz 
İlk sıcaklığı çıktığında mantımızın üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküyoruz , pulbiber , nane , sumakla servis ediyoruz .











adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.