Mantı çeşitli baharatlarla lezzetlendirilen kıymanın , yumurta ve su ile yoğurulan hamurun küçük parçalar halinde kesilip ,hazırladığımız bu kıymalı harçla doldurulmasıyla yapılır .
Türk mutfağında yapıldığı gibi Orta Asya mutfağınında en önemli yemeklerindendir . Orta Asyadan Anadoluya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir .
Bazı yörelerde halen mantıya tatar böreği denmeside bu yüzdendir . Bu mantılar bazen patateslide yapılmaktadır .
Türkiyenin en sevilen yöresel yemeklerindendir . Daha çok Kayseri ile özdeşleşsede özellikle İç Anadoluda , Kırşehir , Aksaray , Sivas , Adana , Tokat , Yozgat ,Niğde , Konya , Çorum gibi illerde da sıkça yapılır .
Son yıllarda özellikle Türkiyenin heryerinde yapılmaktadır . Günümüzde marketlerde hazır yapılmış şekilde satılmaktadır .
Mantının küçük boy olanı makbuldür , Kayseride bir kaşığa kırk tane sığacak kadar küçük mantı yapmak yetenek ve hüner ispatı olarak düşünülürmüş .
SULU MANTI
Malzemeler :
3 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Su ( sert bir hamur yoğuracak kadar )
İçi :
250 gram kıyma
1 adet kuru soğan
Karabiber
Pul biber
Tuz
Üzeri için :
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Pul biber
Nane
Tuz
Sosu :
1yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
Su
Un , su , tuz ve yumurta ile sert bir hamur yoğuruyoruz
Hamurumuzun üzerini örtüp ,dolapta yarım saat dinlendiriyoruz
Soğanımızı ince doğrayıp , kıyma , tuz , pulbiber , karabiber ekleyip karıştırıyoruz
Hamurumuzu iki beze yapıyoruz , un serpip açıyoruz , kare şeklinde kesiyoruz
Kestiğimiz hamurumuzun içine harcımızı koyup mantımızı kapatıyoruz , diğer bezemizide bu şekilde mantı yapıp bitiriyoruz
Tereyağı ve sıvıyağı ocakta ısıtıyoruz ,salçayı ekleyip kavuruyoruz , yarım su bardağı su ekliyoruz , bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz
Derin tenceremizde suyumuzu kaynatıyoruz
Tuz atıp mantıları içine atıyoruz , suyun üzerinde biriken köpükleri kaşıkla alıyoruz
Mantılar su üzerine çıktığında ,hazırladığımız salçalı sosu mantılarımıza ekliyoruz , bir kaç dakikada bu şekilde pişirip ocağımızı kapatıyoruz
Sarımsakları rendeleyip ,tuz ve yoğurtla karıştırıyoruz , az su ekliyoruz
İlk sıcaklığı çıktığında mantımızın üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküyoruz , pulbiber , nane , sumakla servis ediyoruz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder