1 Kasım 2015 Pazar

BOŞNAK MANTISI ( GÖÇMEN MANTISI )

Boşnak mantısı tarifi
Boşnak mantısı nasıl yapılır
Boşnak mantısı yapım aşamaları
Göçmen mantısı tarifi



İyi günler


Mantı seviyorsanız güzel bir mantı tarifim var 
Bugünkü tarifim , Boşnak mantısı veya bir diğer adıyla Göçmen mantısı ,ben bu mantıyı İzmirde göçmen olan  arkadaşımdan öğrendim , eminim farklı şekilde yapanlarda vardır .
Ben normal boyutundan biraz daha küçük ölçülerde yaptım ,siz biraz daha büyük yapabilirsiniz.
Her ne kadar ismi mantıda olsa , bildiğimiz mantılardan biraz farklı , bende ilk yediğimde şaşırmıştım .bir çeşit patatesli börek veya çörek tarzı diyebiliriz , 
Yoğurdu istersek yanında servis edebiliriz veya yapılan bir diğer yöntemse , mantılarımız piştiğinde , sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp 3-4 dakika daha fırında tutmak , ben bugün 2 tepsi yaptım , tepsilerden bir tanesinin yarısını o şekilde hazırladım , siz isterseniz sade olarakta tüketebilirsiniz ,bu mantının  2 türlü yapma şekli var , diğer yapım şeklini ilerleyen günlerde paylaşacağım .
Bu mantımızı  yağ ile açacağız .Yağ ile hamur açmak oldukça kolay , fakat sadece biraz tecrübe gerektiriyor . Fakat bu hamur çok ince açılmayacağı için oldukça pratik .



BOŞNAK MANTISI ( göçmen mantısı ) :
Hamuru :
4 su bardağı un 
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı ılık su ( suyu kontrollü kullanıyoruz ) 
İçi :
13 -14 orta boy patates 
2 büyük boy kuru soğan 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz 
Karabiber
Arasına :
50 gram tereyağ 
50 gram margarin 
1 çay bardağı sıvıyağ 
Yapılışı : 
Hamur malzemelerimiz ile yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz.hamurumuzun üzerini örtüp 1 saat kadar dinlendiriyoruz.
Patatesimizi haşlayıp ,çatalla eziyoruz
Soğanımızı rendeleyip ,acı suyunun çıkması için avucumuzla sıkıyoruz 
Soğanımızı zeytinyağımızda pembeleştiriyoruz ,patatesimize ekliyoruz ,tuz ,karabiber katıp hepsini karıştırıyoruz 
Tereyağ ,margarin eritiyoruz ,sıvıyağıda ekleyip karıştırıp ,hazırlıyoruz .
Hamurumuzu 10 bezeye ayırıyoruz 
Herbirini az unla , merdane yardımıyla tabak kadar açıyoruz 
Üzerine 2 yemek kaşığı  yağımızdan döküp 5 erli 2 grup yapıyoruz ,bu şekilde yarım saat kadar dinlendiriyoruz 
İlk 5 li grubumuzu , bez serdiğimiz masamızın üzerine alıp , kenarlarından çeke çeke açıyoruz 
Çok ince olması şart değil 
Büyük kareler halinde kesip , patatesi harcımızı koyuyoruz ,uçlarını kapatıyoruz ve alta doğru katlıyoruz
Yağladığımız tepsiye sırayla diziyoruz 
Bu ilk tepsimiz , diğer tepsimizide aynı şekilde açıyoruz , patatesli harcı koyup kapatıyoruz 
Hepsini bu şekilde hazırlıyoruz 
Üzerine yağ karışımımızdan sürüyoruz
200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .
İstersek sarımsaklı yoğurtla servis ediyoruz veya üzeirine yoğurdumuzu döküp ,fırında 5 dakika daha tutuyoruz , bu mantıyı kıymalı olarakta hazırlayabiliriz .








adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.