Crumble nedir , yapımı ve püf noktaları nelerdir
Crumble yapılışı ve görsel detayları
Crumble malzemeleri , meyveli tarlılar
Crumble nasıl yapılır
Merhabalar
Meyveli tatlılar , hafif olmasından dolayı genellikle pek çoğumuzun severek yediği tatlılardandır . Yılın her ayında , mevsim meyveleriyle farklı tatlılar yapabiliriz . Bende bu güzel bahar gününde yeni yeni çıkmaya başlayan çileklerden tatlı yaptım , bu tatlımızın ismi crumble . Tatlımız ismindende anlaşıldığı gibi ingiliz mutfağına ait bir tatlı . Ben çilekli yaptım ama farklı meyvelerle hatta bir kaç çeşidini kullanarak hazırlayabiliriz . Soğuk tereyağ , şeker ve unun birbirine kırıntı olacak şekilde yedirilmesi ile hazırladığımız hamurumuzun meyvelerin üzerine serilip pişirilmesiyle yapıyoruz . Ben büyük bir fırın kabında hazırladım ama küçük fırın kaplarında tek porsiyonluk olarak hazırlanabilir .
ÇİLEKLİ CRUMBLE
Malzemeler :
750 gram çilek
3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
Yarım limon suyu
Kırıntısı :
100 gram tereyağ
1 su bardağı un
1 çay bardağından 1 parmak eksik toz şeker
Üzeri :
2-3 yemek kaşığı file badem ( isteğe bağlı )
Yapılışı :
Çilekleri yıkayıp ayıklıyoruz , büyüklüğüne göre 2 'ye veya 4 'e bölüyoruz , çileklerin üzerine limon suyu ve pudra şekerini ekleyip karıştırıyoruz
Tereyağımızı küp şeklinde doğrayıp , dondurucuda soğutuyoruz , soğuttuğumuz tereyağını kabımıza alıyoruz , unu ve şekeri ekleyip , parmak uçlarımızla tereyağı eritmeden unu ve şekeri tereyağına yediriyoruz ( asla yoğurmuyoruz hamurumuz ekmek kırıntısı şeklinde olmalı )
Çilekleri fırın kabımıza alıyoruz , üzerine hazırladığımız kırıntı şeklindeki hamuru serpiştiriyoruz
Hazırladığımız crumble'ın üzerine file bademleri serpiyoruz
180 derece ısıttığımız fırında çilekler yumuşayıp , üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ( 35 - 40 dakika civarı )
Piştikten yarım saat kadar sonra tercihen dondurma ile servis ediyoruz
Not : Crumble istediğimiz meyve ile hazırlayabiliriz , küçük fırın kaplarında tek porsiyonluk hazırlanabilir ,
Hamurları meyvelerin üzerine serptiğimizde üzerine bastırmıyoruz kırıntılar tane tane durmalı , meyveye eklediğimiz şeker miktarını isteğimize göre azaltıp , artırabiliriz , tatlımız çok beklerse kıtırlarında yumuşama olabiliyor , çok bekletmeden tüketmek en güzeli .
Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder