17 Mart 2016 Perşembe

ÇİLEKLİ CRUMBLE

Çilekli crumble tarifi
Crumble nedir , yapımı ve püf noktaları nelerdir
Crumble yapılışı ve görsel detayları
Crumble malzemeleri , meyveli tarlılar 
Crumble nasıl yapılır 



Merhabalar 
Meyveli tatlılar , hafif olmasından dolayı genellikle pek çoğumuzun severek yediği tatlılardandır . Yılın her ayında , mevsim meyveleriyle farklı tatlılar yapabiliriz . Bende bu güzel bahar gününde yeni yeni çıkmaya başlayan çileklerden tatlı yaptım , bu tatlımızın ismi crumble . Tatlımız ismindende anlaşıldığı gibi ingiliz mutfağına ait bir tatlı . Ben çilekli yaptım ama farklı meyvelerle hatta bir kaç çeşidini kullanarak hazırlayabiliriz . Soğuk tereyağ  , şeker ve unun birbirine kırıntı olacak şekilde yedirilmesi ile hazırladığımız hamurumuzun meyvelerin üzerine serilip pişirilmesiyle yapıyoruz . Ben büyük bir fırın kabında hazırladım ama küçük fırın kaplarında tek porsiyonluk olarak hazırlanabilir . 



ÇİLEKLİ CRUMBLE 
Malzemeler : 
750 gram çilek 
3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
Yarım limon suyu 
Kırıntısı : 
100 gram tereyağ 
1 su bardağı un 
1 çay bardağından 1 parmak eksik toz şeker 
Üzeri : 
2-3 yemek kaşığı file badem ( isteğe bağlı )
Yapılışı : 
Çilekleri yıkayıp ayıklıyoruz , büyüklüğüne göre 2 'ye veya 4 'e bölüyoruz , çileklerin üzerine limon suyu ve pudra şekerini ekleyip karıştırıyoruz 
Tereyağımızı küp şeklinde doğrayıp , dondurucuda soğutuyoruz , soğuttuğumuz tereyağını kabımıza alıyoruz , unu ve şekeri ekleyip , parmak uçlarımızla tereyağı eritmeden unu ve şekeri tereyağına yediriyoruz ( asla yoğurmuyoruz hamurumuz ekmek kırıntısı şeklinde olmalı ) 
Çilekleri fırın kabımıza alıyoruz , üzerine hazırladığımız kırıntı şeklindeki hamuru serpiştiriyoruz 
Hazırladığımız crumble'ın üzerine file bademleri serpiyoruz 
180 derece ısıttığımız fırında çilekler yumuşayıp , üzeri kızarana kadar  pişiriyoruz ( 35  - 40 dakika civarı )
Piştikten yarım saat kadar sonra tercihen dondurma ile servis ediyoruz 
Not : Crumble istediğimiz meyve ile hazırlayabiliriz , küçük fırın kaplarında tek porsiyonluk hazırlanabilir ,
Hamurları meyvelerin üzerine serptiğimizde üzerine bastırmıyoruz kırıntılar tane tane durmalı , meyveye eklediğimiz şeker miktarını isteğimize göre azaltıp , artırabiliriz , tatlımız çok beklerse kıtırlarında yumuşama olabiliyor , çok bekletmeden tüketmek en güzeli .
Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.






adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.