İyi günler
Baklava türk mutfağının olmazsa olmaz tatlılarından biridir.İnce açılan yufkaların arasına ceviz,fındık ,fıstık gibi kuruyemişlerin katılması ve piştikten sonra şerbetlenmesiyle hazırlanan bir tatlıdır .
Ülkemizde bölgelere göre kullanılan malzemelerde farklılaşır ,iç anadolu bölgesi ceviz , güneydoğu anadolu antep fıstığı, karadeniz fındık ,ege bölgesi ise badem ile bu tatlıyı yapmaktadır . Makbul olanı antep fıstıklı olandır. Pek çok ülke baklavanın kendilerine ait olduğunu söylemektedir . Bugünkü halini ise Osmanlı zamanında almıştır.
Bende bugün kesim şekli havuç olan baklava yaptım .
Havuç Dilimi Baklava
Hamuru:
1 yumurta
1 türk kahvesi yoğurt
1 türk kahvessi fincanı sıvıyağ
1 çimdik tuz
5-6 damla sirke
Yarım paket kabartma tozu
Un ( yumuşak ve ele yapışmayan hamur olacak kadar)
İçi :
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
Üzeri:
100gr tereyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
Açmak için
Nişasta
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz
Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz
Dinlenen hamuru cevizden küçük parçaya bölüyoruz ( 38 beze )
Bezemizin 19 tanesini nişasta ile çay tabağı kadar açıp aralarına bol nişasta serpip üstüste diziyoruz
Üstüste dizdiğimiz bezemizin kenarlarına elimizle bastırıp birbirine kaynaştırıyoruz
Bezemizi merdane ile ortalardan kenara doğru her yönde açtırıyoruz
Arada bezemizi ters çevirip ,altını ve üstünü eşit açıyoruz ( çevirmezsek alt hamur açılmaz küçük kalır)
Tepsi boyutunda açtığımız bezeyi ,tepsimize seriyoruz ,üzerine cevizlerimizi serpiyoruz
Diğer bezelerimizide aynı şekilde nişasta ile üstüste açıyoruz
Açtığımız bezeyi cevizin üzerine kapatıyoruz
Tatlımızı üçgen şeklinde kesiyoruz
Tereyağı eritip ,köpüğünü alıyoruz ,sıvıyağ ile karıştırıp ,tatlımızın üzerine döküyoruz
160 derece ısıttığımız fırında pişiriyoruz
Şeker ve suyu kaynatıp ,limon suyunu ekliyoruz
Oda ısısındaki tatlımıza ,ılık şerbetimizi döküyoruz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder