11 Aralık 2015 Cuma

HAVUÇ DİLiMİ BAKLAVA


Havuç dilimi baklava tarifi
Baklava yapımı
Cevizli baklava nasıl yapılır




İyi günler
Baklava türk mutfağının olmazsa olmaz tatlılarından biridir.İnce açılan yufkaların arasına ceviz,fındık ,fıstık gibi kuruyemişlerin katılması ve piştikten sonra şerbetlenmesiyle hazırlanan bir tatlıdır .
Ülkemizde bölgelere göre kullanılan malzemelerde farklılaşır ,iç anadolu bölgesi ceviz , güneydoğu anadolu antep fıstığı, karadeniz fındık ,ege bölgesi ise badem ile bu tatlıyı yapmaktadır . Makbul olanı antep fıstıklı olandır. Pek çok ülke baklavanın kendilerine ait olduğunu söylemektedir . Bugünkü halini ise Osmanlı zamanında almıştır.
Bende bugün kesim şekli havuç  olan baklava yaptım .






Havuç Dilimi Baklava
Hamuru: 
1 yumurta
1 türk kahvesi yoğurt
1 türk kahvessi fincanı sıvıyağ
1 çimdik tuz
5-6 damla sirke
Yarım paket kabartma tozu
Un ( yumuşak ve ele yapışmayan hamur olacak kadar) 
İçi : 
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti: 
2,5 su bardağı su 
2 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu 
Üzeri:
100gr tereyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ 
Açmak için 
Nişasta 
1 yemek kaşığı un






























Yapılışı:
Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz
Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz 
Dinlenen hamuru cevizden küçük parçaya bölüyoruz ( 38 beze ) 
Bezemizin 19 tanesini  nişasta ile çay tabağı kadar açıp aralarına bol nişasta serpip üstüste diziyoruz 
Üstüste dizdiğimiz bezemizin kenarlarına elimizle  bastırıp birbirine kaynaştırıyoruz
Bezemizi merdane ile ortalardan kenara doğru her yönde açtırıyoruz 
Arada bezemizi ters çevirip ,altını ve üstünü eşit açıyoruz ( çevirmezsek alt hamur açılmaz küçük kalır) 
Tepsi boyutunda açtığımız bezeyi ,tepsimize seriyoruz ,üzerine cevizlerimizi serpiyoruz
Diğer bezelerimizide aynı şekilde nişasta ile üstüste açıyoruz
Açtığımız bezeyi cevizin üzerine kapatıyoruz 
Tatlımızı üçgen şeklinde kesiyoruz 
Tereyağı eritip ,köpüğünü alıyoruz ,sıvıyağ ile karıştırıp ,tatlımızın üzerine döküyoruz 
160 derece ısıttığımız fırında pişiriyoruz 
Şeker ve suyu kaynatıp ,limon suyunu ekliyoruz 
Oda ısısındaki tatlımıza ,ılık şerbetimizi döküyoruz .







adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.