14 Aralık 2015 Pazartesi

İÇLİ PİŞİ


İçli pişi tarifi
Pişi yapılışı
Patlıcanlı pişi tarifi



İyi günler
Pişi mayalı hamurun ,kızgın yağda kızartılması ile yapılan bir hamurişi çeşididir. Bişi ,mayalı gibi farklı  isimlerlede anılır . İzmirde kızartılan hamura şerbet eklendiğinde lokma ,şerbet eklenmediğindeyse pişi olarak tüketilir . Oldukça kolay bir tariftir ,fırından alınan ekmek hamurunu dahi küçük parçalarda kızarttığımızda pişi olmaktadır . Yanına en çok peynir ,domates, zeytin  ve çay yakışmaktadır .
Mayalı hamurumuzun içine iç koyup kızarttığımızda ise içli ğişi olarak anılır , burada hamgi içi koyacağımız tamamen tercih meselesidir ,peynirli ,patatesli ,kıymalı ,sucuklu yapılabilir .
Ben bugün hamurişlerine çok yakıştırdığım patlıcan ,kıymalı yaptım .



İÇLİ PİŞİ 
Malzemeler : 
4 su bardağı un 
1 paket instant maya
Tuz 
Su 
İçi : 
3 patlıcan 
200 gram kıyma
2 orta boy soğan 
2 domates
Bir kaç dal maydanoz
Tuz 
Karabiber
Pulbiber 
3 yemek kaşığı sıvıyağ 
Kızartmak için : 
Sıvıyağ 
Yapılışı: 
Un , maya ,tuz bir kaba alınır ,üzerine az az su ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur ypğurulur 
Üzerini örtüp 1 saat mayalanması için kaldırıyoruz 
İç harcı için soğan ve patlıcanları küçük doğruyoruz ,kıyma ,yağ ,soğan ve patlıcanı tencerede kapağı kapalı ,kısık ateşte pişiriyoruz 
Kıyma suyunu çektiğinde domatesleri doğrayıp ekliyoruz , suyunu salıp ,toparladığında ocağı kapatıyoruz 
Tuz ,karabiber ,pulbiber ince kıydığımız maydonozları ekleyip karıştırıyoruz ,1-2 saat dolapta soğutuyoruz
Mayalanan hamurdan yumruk kadar parçalar kopartıyoruz 
Hamurumuzu unlayıp oklava ile açıyoruz ,kenarlarından mesafe bırakıp ,hamura yayıyoruz 
Hamurun uçlarını ortada toplayıp ,kapatıyoruz ( kapattığımız yeri ince yapıyoruz ,kızarttığımızda hamur kalmaması için ) 
Un serptiğimiz zeminde hepsini biriktiriyoruz 
Hamurlarımızı yağımızda kızartıyoruz 
Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını alıyoruz 
İlk sıcaklığı çıktığında servis ediyoruz .
Not : hamurumuzu orta ateşte kızartıyoruz ,yüksek ateşte hamurun dışı çabuk kızarıp iç kısmı hamur kalabilir . İç harcını patatesli ,peynirli ,sucuklu, kıymalı gibi pek çok harçla hazırlayabiliriz .





adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.