Pırasalı açma börek tarifi
pırasalı elde açma börek yapılışı
İyi günler
Küçük kuzum küçükken kreşe gidiyordu ve birgün artık kreşe gitmek istemediğini söyledi bu duruma şaşırıp nedenini sordum . Aldığım cevaba baya bir gülmüştüm ,beni bu kadar güldüren şeyse kuzuma kreşte öğretmeni zorla pırasa yedirmiş ve çocuk kreşten dahi soğumuştu . Anlayacağınız pırasa bizim evde çokda sevilmeyen sebzelerin başında geliyor .
Bu sevilmeyen sebzeyi bende arada börek yapıp mutfağıma ancak o şekilde sokabiliyorum . O zaman çok fazla itiraz sesi yükselmiyor .
Bu haftada pırasa alınınca eve bende börek yaptım . Bu börek tıpkı yağ ile açılan diğer börekler gibi incecik ,tel tel dökülen bir börek .
İzmirden ayrıldığımızdan beri ara sıra boyoz diye tutturan oğlumsa böreği boyoz diyerek keyifle yedi.
Pırasalı Kış Böreği
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
1,5 su bardağı ılık su ( kontrollü kullanıyoruz )
Tuz
İçi :
1 kilo pırasa
2 orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Pulbiber
Karabiber
Üzerine sürmek için
2 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Un ,yağ ,sirke,tuz ve ılık su ile yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz
Hamuru yarım saat dinlendiriyoruz
Pırasaları yıkayıp , ince doğruyoruz
Soğanları doğrayıp ,pırasa ve yağ ile kavuruyoruz ,en son tuz ,karabiber ,pulbiber ekliyoruz
Margarini eritip ,sıvıyağ ile karıştırıyoruz
Hamuru cevizden küçük 28 parçaya ayırıp beze yapıyoruz
Her birini merdane ile çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz
Aralarına yağ karışımı sürüp 7 tane üst üste koyarak 4 tane grup oluşturuyoruz
Bu hamuru yarım saat dinlendiriyoruz
Dinlenen ilk 7 li grubu alıp ,kenarlarından çekiştirip ,büyük servis tabağı kadar açıyoruz
4 e bölüyoruz ve 4 e böldüğümüz hamurun uzun kenarına harcımızı koyup rulo şeklinde sarıyoruz
Nal şeklinde kıvırıp şekil veriyoruz
Hepsini bu şekilde açıp ,kesiyor ve böreklerimizi sarıyoruz
Üzerlerine yağ sürüp susam serpiyoruz ve 190 derecede pişiriyoruz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder