İçli köfte nasıl yapılır
içli köfte malzemeleri
İyi günler
Bu gün benim için yoğun ve koşturmacalı geçen bir gün oldu . Bu koşturmaca içerisine hemen birde içli köfte yaptım .
İçli köfte bulgurun çeşitli malzemelerle yoğurulup hamur haline getirilmesi ,içinin kıymalı harç ile doldurulması ve bu köftenin haşlanarak veya kızartılarak yapılması şeklinde olan bir köfte çeşididir.
Bu köfte Ülkemizde Adıyaman ,Gaziantep ,Şanlıurfa ,Elazığ , Adana , Mardin , Diyarbakır , Kahramanmaraş , Bingöl ve daha pekçok şehirde yapılmaktadır.
Hazırlaması zaman aldığı için özel bir yemektir , ufak tefek değişiklerlede yapılsa temel özellikleri aynıdır .
Ben bu köftenin yapılmasını ilk olarak 15 yıl önce arkadaşımdan öğrenmiştim . Çok sık yapmasamda ara ara yaptığım ve severek tükettiğim bir köftedir. İlk yaptığım zamanlar baya bir kalın olan ve çatlayan köfte zamanla biraz daha inceldi ve çatlaması azaldı. Zaten öğrendiğimiz herşeyi tecrübe kazandıkça en doğru şekilde yapmıyormuyuz .
İçli köfte
malzemeler
malzemeler
2,5 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı un
100 gram yağsız kıyma
1 yumurta
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Sıcak su
İçi:
500 gram kıyma
2-3 kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 avuç ceviz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kızartmak için :
Sıvıyağ
Yapılışı :
Bulguru ve irmiği sıcak su ile ıslatıyoruz ,ılıdığında kıyma , un ,yumurta,tuz ,karabiber,salça ekleyip özleşene kadar macun kıvamında yoğuruyoruz ( bu sırada arada elimizi ıslatabiliriz )
Soğanları doğrayıp ,margarin ve kıyma ile birlikte kıyma suyunu çekene kadar pişiriyoruz
Kıymamız pişince salça, tuz, karabiber, pulbiber ekleyip ocağımızı kapatıyoruz
Cevizleri iri parçalar halınde doğrayıp kıymamıza ekliyoruz
Kıymamızı 2-3 saat dolapta soğutuyoruz
Köfte harcımızdan cevizden büyük parçalar koparıp elimizde çevire çevire ortasını açıyoruz
Ortasını açtığımız köftemizin içine kıymalı harcımızdan koyup uç kısmını kapatıyoruz
Bütün malzemelerimizi bu şekilde köfte yapıyoruz
Derin bir tencereye bolca yağımızı koyup köfteleri kızartıyoruz .
Not : köftelerin çatlamaması için üzerini kaplayacak kadar yağda kızartıyoruz ,dış harcına kıyma katmak tercih meselesi ,katılmasada olur
Bu köfte kızartma yerine haşlanarakta hazırlanabilir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder