10 Aralık 2015 Perşembe

İÇLİ KÖFTE

İçli köfte tarifi
İçli köfte nasıl yapılır
içli köfte  malzemeleri





























İyi günler
Bu gün benim için yoğun ve koşturmacalı geçen bir gün oldu . Bu koşturmaca içerisine hemen birde içli köfte yaptım .
İçli köfte bulgurun çeşitli malzemelerle yoğurulup hamur haline getirilmesi ,içinin kıymalı harç ile doldurulması ve bu köftenin haşlanarak veya kızartılarak yapılması şeklinde olan bir köfte çeşididir.
Bu köfte Ülkemizde  Adıyaman ,Gaziantep ,Şanlıurfa ,Elazığ , Adana , Mardin , Diyarbakır , Kahramanmaraş , Bingöl ve daha pekçok şehirde yapılmaktadır.
Hazırlaması zaman aldığı için özel bir yemektir , ufak tefek değişiklerlede yapılsa temel özellikleri aynıdır .
Ben bu köftenin yapılmasını ilk olarak 15 yıl önce arkadaşımdan öğrenmiştim . Çok sık yapmasamda ara ara yaptığım ve severek tükettiğim bir köftedir. İlk yaptığım zamanlar baya bir kalın olan ve çatlayan köfte zamanla biraz daha inceldi ve çatlaması azaldı. Zaten öğrendiğimiz herşeyi tecrübe kazandıkça en doğru şekilde yapmıyormuyuz .




İçli köfte
malzemeler
2,5 su bardağı ince bulgur 
Yarım su bardağı irmik 
Yarım su bardağı un 
100 gram yağsız kıyma 
1 yumurta 
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz 
Karabiber 
Sıcak su 
İçi: 
500 gram kıyma 
2-3 kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin 
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 avuç ceviz 
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kızartmak için :
Sıvıyağ 
Yapılışı : 
Bulguru ve irmiği sıcak su ile ıslatıyoruz ,ılıdığında kıyma , un ,yumurta,tuz ,karabiber,salça ekleyip özleşene kadar macun kıvamında yoğuruyoruz ( bu sırada arada elimizi ıslatabiliriz ) 
Soğanları doğrayıp ,margarin ve kıyma ile birlikte kıyma suyunu çekene kadar pişiriyoruz
Kıymamız pişince salça, tuz, karabiber, pulbiber ekleyip ocağımızı kapatıyoruz
Cevizleri iri parçalar halınde doğrayıp kıymamıza ekliyoruz 
Kıymamızı 2-3 saat dolapta soğutuyoruz
Köfte harcımızdan cevizden büyük parçalar koparıp elimizde çevire çevire ortasını açıyoruz 
Ortasını açtığımız köftemizin içine kıymalı harcımızdan koyup uç kısmını kapatıyoruz 
Bütün malzemelerimizi bu şekilde köfte yapıyoruz 
Derin bir tencereye bolca yağımızı koyup köfteleri kızartıyoruz .
Not : köftelerin çatlamaması için üzerini kaplayacak kadar yağda kızartıyoruz ,dış harcına kıyma katmak tercih meselesi ,katılmasada olur 
Bu köfte kızartma yerine haşlanarakta hazırlanabilir .





adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.