Elde açma börek yapılışı
Pazılı börek tarifi
İyi günler
Türkiyede çokça bulunan pazı ıspanak ailesindendir. Besin değeri olarakta yine ıspanağa benzemektedir .A vitamini ,C vitamini , K vitamini , E vitamini ve Folik Asit bakımından zengindir . Sindirimi kolaydır .
Bağda ,bahçede rahatlıkla yetişen pazı iri , büyük yapraklara sahiptir . Dolma ,kavurma , börek ,salata ,kavurma gibi pek çok alanda kullanılabilir .
Yine bende pazıyı börekte kullandım
PAZILI ALT ÜST BÖREĞİ
Hamuru :
4 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Ilık su ( çok az, kontrollü kullanıyoruz )
Harcı :
150 gram kıyma
1 demet pazı
1 büyük kurusoğan
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz ,karabiber , pulbiber
Arasına sürmek için :
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Pazıların saplarını kesiyoruz ,derin tencerede su kaynatıp pazıları 2 dakika içerisinde tutup kevgirle alıp soğuk suyun içerisine atıyoruz .
Pazıları sudan çıkartıp kevgirde suyunu süzüp ,ince doğruyoruz
Soğanı ince kıyıp yağda kavuruyoruz ,içine kıymayı ekliyoruz ,suyunu çekince salçayı ekliyoruz ardından suyunu sıktığımız pazıları ekleyip , biraz kavuruyoruz
Harcımıza tuz ve baharatları ekliyoruz
Hamur malzemelerimizle yumuşak bir hamur yoğuruyoruz , üzerini örtüp yarım saat dinlendiriyoruz
Dinlenen hamuru 14 bezeye ayırıyoruz , oklava ve un ile küçük tabak kadar açıyoruz
7 tane açtığımız bezenin arasına yağ sürüp üst üste koyuyoruz ,bu şekilde 2 tane 7 li grup yapıyoruz
Yarım saat dinlendiriyoruz
İlk grup bezeden 1 yufka alıp ,kenarlarından çekiştirerek tepsimizden az küçük açıyoruz ,kalan yağdan üzerine az damlatıyoruz
İkinci yufkayıda ilkinin üzerine koyup çekiştirip ,ilk yufkanın boyunda açıyoruz
7 bezeyi bu şekilde açıp ,en son birlikte çekiştirip ,tepsiden az büyük açıyoruz
Tepsiyi yağlayıp ,açtığımız yufkayı seriyoruz ,harcımızı üzerine yayıyoroz
İkinci grup yufkamızıda aynı şekilde açıp tepsiye seriyoruz ,kenarlarını birleştirip ,üzerine kıvırıyoruz
Böreğimizin üzerini yağlayıp , susam ve haşhaş serpiyoruz
Önceden ısıttığımız 180 derece fırında pişiriyoruz
Not : Böreğimizin üzeri parlak olsun diye yumurta sarısı sürebiliriz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder