Elmalı tart tarifi ve malzemeleri nelerdir
Elmalı tart nasıl yapılır , yapım aşamaları
Merhaba
Bugün pırıl pırıl , güneşli , aydınlık bir gün , bahar iyiden iyiye yüzünü gösteriyor , şubat ayında olmamıza rağmen havalar çok güzel , yakında ağaçların çiçek açacağını düşünüyorum . Genelde bahar yüzünü erken gösterdiğinde yalancı bahara aldanan ağaçlar çiçek açar ve birden soğuyan havayla bu çiçekleri soğuk alır . Bu senede öyle olacak gibi , benim balkonuma geçen yaz yuva yapan güvercinler yavrularını burada büyütmüşlerdi , bir tanesinin ayağı sakat olan bu güvercinler kış boyuncada bizi sık sık ziyaret etti , bu günlerdeyse ziyaretlerini sıklaştırıp balkonumuzda yuva yapacak yer arıyorlar , güvercinimi sakat ayağından hemen tanıdım , sanırım yakında yumurtalarını bırakırlar.
Bu güzel , cıvıl cıvıl bahar gününde bende elmaların tadı kaçmadan güzel bir elmalı tart yapmak istedim. Bu tarif çok bilinen , artık klasik olmuş bir tarif , hamurun bir kısmını dolapta dondurup , tartımızın üzerine rendeleyerek yapıyoruz .
Ben bu tartı elmalı olarak yapsamda , ayvalı , kabaklı , vişneli olarakta hazırlanabilir.
ELMALI TART
Malzemeler :
125 gram tereyağ ( veya margarin )
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
1 çimdik tuz
1 türk kahvesi fincanı toz şeker
Yarım paket kabartma tozu
2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
İçi :
4-5 adet elma
1 avuç ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için :
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı :
Tereyağımızı kabımıza alıyoruz , içerisine yoğurt , yumurta , tuz , kabartma tozu ,şeker ve unu ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz
Yoğurduğumuz hamurun yarıdan fazlasını ayırıp poşete koyup buzdolabına kaldırıyoruz , kalan hamuruda dondurucumuza kaldırıyoruz
Elmaları soyup , rendeliyoruz , şekeri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz , kapatmadan önce tarçınımızı ve iri doğradığımız cevizlerimizi ekleyip , ocağımızı kapatıyoruz
Elmalarımızı soğumaya bırakıyoruz
Dolaptaki hamurumuzu , unladığımız zeminde tepsimizden az büyük boyutta açıyoruz
Tepsimizi yağlıyoruz , hamurumuzu tepsimize yerleştiriyoruz , çatalla üzerine delikler açıyoruz
Soğuyan elmalı harcımızı tepsimize yayıyoruz
Dondurucumuzdaki donan hamurumuzu , rendemizin iri kısmıyla tartımızın üzerine rendeliyoruz
Önceden 170 derece ısıttığımız fırınımızda , hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz .
Soğuyan tartımızın üzerine pudra şekeri serpiyoruz .
Not : unu kontrollü kullanıyoruz , ben 2 su bardağı un kullandım , 1 yemek kaşığı kadarda hamuru toparlamak için kullandım , gramla çalışmadığım için bazen ufak farklılıklar olabiliyor .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder