16 Şubat 2016 Salı

ELMALI TART

Elmalı tart tarifi
Elmalı tart tarifi ve malzemeleri nelerdir
Elmalı tart nasıl yapılır , yapım aşamaları 


Merhaba 
Bugün pırıl pırıl , güneşli , aydınlık bir gün , bahar iyiden iyiye yüzünü gösteriyor , şubat ayında olmamıza rağmen havalar çok güzel , yakında ağaçların çiçek açacağını düşünüyorum . Genelde bahar yüzünü erken gösterdiğinde yalancı bahara aldanan ağaçlar çiçek açar ve birden soğuyan havayla bu çiçekleri soğuk alır . Bu senede öyle olacak gibi , benim balkonuma geçen yaz yuva yapan güvercinler yavrularını burada büyütmüşlerdi , bir tanesinin ayağı sakat olan bu güvercinler kış boyuncada bizi sık sık ziyaret etti , bu günlerdeyse ziyaretlerini sıklaştırıp balkonumuzda yuva yapacak yer arıyorlar , güvercinimi sakat ayağından hemen tanıdım , sanırım yakında yumurtalarını bırakırlar.



Bu güzel , cıvıl cıvıl bahar gününde bende elmaların tadı kaçmadan güzel bir elmalı tart yapmak istedim. Bu tarif çok bilinen , artık klasik olmuş bir tarif , hamurun bir kısmını dolapta dondurup , tartımızın üzerine rendeleyerek yapıyoruz .
Ben bu tartı elmalı olarak yapsamda , ayvalı , kabaklı , vişneli olarakta hazırlanabilir.





ELMALI TART 
Malzemeler : 
125 gram tereyağ ( veya margarin ) 
1 yemek kaşığı yoğurt 
1 tane yumurta 
1 çimdik tuz 
1 türk kahvesi fincanı toz şeker 
Yarım paket kabartma tozu 
2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un 
İçi : 
4-5 adet elma 
1 avuç ceviz 
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için : 
2 yemek kaşığı pudra şekeri 
Yapılışı : 
Tereyağımızı kabımıza alıyoruz , içerisine yoğurt , yumurta , tuz , kabartma tozu ,şeker ve unu ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz 
Yoğurduğumuz hamurun yarıdan fazlasını ayırıp poşete koyup buzdolabına kaldırıyoruz , kalan hamuruda dondurucumuza kaldırıyoruz 
Elmaları soyup , rendeliyoruz , şekeri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz , kapatmadan önce tarçınımızı ve iri doğradığımız cevizlerimizi ekleyip , ocağımızı kapatıyoruz 
Elmalarımızı soğumaya bırakıyoruz 
Dolaptaki hamurumuzu , unladığımız zeminde tepsimizden az büyük boyutta açıyoruz 
Tepsimizi yağlıyoruz , hamurumuzu tepsimize yerleştiriyoruz , çatalla üzerine delikler açıyoruz
Soğuyan elmalı harcımızı tepsimize yayıyoruz 
Dondurucumuzdaki donan hamurumuzu , rendemizin iri kısmıyla tartımızın üzerine rendeliyoruz 
Önceden 170 derece ısıttığımız fırınımızda , hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz . 
Soğuyan tartımızın üzerine pudra şekeri serpiyoruz . 
Not : unu kontrollü kullanıyoruz , ben 2 su bardağı un kullandım , 1 yemek kaşığı kadarda hamuru toparlamak için kullandım , gramla çalışmadığım için bazen ufak farklılıklar olabiliyor . 






adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.