Lömbedek tatlısı tarifi , yapılışı ve püf noktaları nelerdir
Lömbedek tatlısı malzemeleri
İyi akşamlar
Böyle en kolayından şahane bir tatlı yapmaya ne dersiniz . Bu tatlımız benim bildiğim kadarıyla yöresel olarak yapılan bir tatlı , her evde rahatlıkla bulunan malzemelerle kolaylıkla yapılabilir. Yöresel tatların genelllikle çok ilginç isimleri oluyor bu tatlımızında enteresan bir ismi var .Bu tatlımızın ismi lömbedek tatlısı , açıkcası bana ismi ilginç geldi , ben yöresel tatları sizinle paylaşmadan önce genelde kısa bir araştırma yapıyorum , nedir , ne değildir diye , fakat bu tatlı hakkında çok az bilgi bulabildim.Bulgaristana ait olduğu veya Pomak' ların yöresel tatlıları olduğu hakkında kısa bilgiler edindim , dediğim gibi enteresan bir ismi var .
Ben farklı tarifleri burada paylaşmak istediğimden , çabuk bitmesi için bu sefer yarım ölçü yaptım , oldukça bereketli olan tatlımızın siz tam ölçü yapabilirsiniz , tarif tam ölçüdür .
LÖMBEDEK TATLISI
Hamuru için :
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
Şerbeti :
4 su bardağı tozşeker
4,5 su bardağı su
üzeri için:
Kaymak
Fıstık ,fındık ,ceviz
Hazırlanışı :
Büyükce bir kapta malzemelerimizi karıştırıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz ( hamurumuza istiyorsak 1 paket vanilya katabiliriz )
Hamurumuzdan cevizden daha küçük bezeler yapıp yuvarlıyoruz
Fırın tepsimizi yağlayıp tatlımızı tepsiye diziyoruz
Önceden ısıttığımız 180 derece fırında tatlımızı pişiriyoruz
Şerbetimizi hazırlıyoruz , su ve şekerimizi kaynatmadan suyun içerisinde şekerimizi eritiyoruz
Tatlımız piştiğinde fırından çıkartıyoruz , tatlımızın üzerine şerbetimizi hiç bekletmeden döküyoruz
Şerbetini döktüğümüz tatlımızı tekrar fırına verip ,fırının kapağını kapatıyor ve tatlılarımızı fırında 5 dakika daha tutup , şerbetini çekmesini sağlıyoruz
Hazırladığımız tatlımızı soğutuyoruz
Üzerini fındık ,fıstık ,ceviz , kaymak ,hindistan cevizi gibi malzemelerle süslüyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder