Mercimek köftesi malzemeleri nelerdir
Mercimeğin faydaları nelerdir
Mercimek köftesi yapım aşamaları nelerdir
İyi günler
Mercimek köftesi sanırım biz bayanların gün ve çay saati için yaptığı ikramların başında gelenlerdendir.
Benim ilk mercimek köftesi denemem , yıllar önce aldığım sofra dergisindeki tarifi deneyerek olmuştu. Lezzetini çok sevdiğim bu köfteyi o günden sonrada sıksık yaptım .
Taze marul yaprakları ve limon eşliğindeki sunumuylada sanırım sevmiyorum diyecek kişi çok az çıkar .
Bulgur hangi köftenin içine girse ortaya harika tatlar çıkıyor , bu köftedeyse bulgur mercimekle buluşuyor .
Öncelikle kısaca mercimeği tanıyalım , arkasındanda tarifimizi anlatalım ;
Mercimek baklagiller ailesindendir . Hanımların mutfağında sıkça kullandığı malzemelerden biridir . Mercimek bitkisi 30 , 80 cm boylarında tek yıllık otsu olan bir bitkidir . Merveleri küçük disk şeklindedir . Ana vatanı Akdeniz Bölgesidir . Anadolu , Marmara bölgesi ve Ege bölgesindede yetiştirilir .
Evlerimizde sarı, yeşil ve kırmızı mercimek çeşitlerini kullanmaktayız .
Yeşil mercimekle salata , çorba , hamurişi , sulu yemek ,pilav ,kırmızı mercimekleyse köfte ve çorba yapılmaktadır . Lezzet olarak mutfakta vazgeçemediğimiz mercimeğin faydalarıda saymakla bitmez .
Vitamin ve minarel deposu olan mercimek , tok tutma özelliği bulunmasından dolayıda diyet yapanlar tarafından tercih sebebidir.
1 kilo mercimekte bulunan besin değeri , 1 kilo ette bulunan besin değeriyle eşdeğer özelliklere sahiptir
Gözler için faydalıdır
Anne sütünü artırmaya yardımcı
Şeker hastalığının oluşumunu engeller
Yorgunluğu giderir faydalı
Kabızlığa gidermede faydalı
Bol miktarda protein içermekte
Kanser riskini aza indirmekte faydalı
Kalp ve damar sağlığını korumada faydalı
Yüksek tansiyonu düşürmede faydalı
Kolestrolü dengede tutmada faydalı
Kan akışını hızlandırmada faydalı
Hamilelikte hem anneyi , hem bebeği beslemekte faydalı
Malzemeler :
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı bulgur
3 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kurusoğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
Tuz
3 yemek kaşığı nar ekşisi
5-6 dal taze soğan
Yarım bağ maydanoz
İsteğe bağlı dereotu ve taze nane
Marul
Yapılışı :
Tenceremize mercimekleri yıkayıp koyalım , üzerine suyumuzu ekleyip kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirelim ( mercimekler diri kalırsa çok az daha su ekleyelim )
Tepsimize bulgurumuzu koyup , altını kapattığımız mercimeği üzerine döküp , karıştıralım ve üzerini kapatıp , 15 - 20 dakika dinlendirelim
Kuru soğanı doğrayıp tavamızda yağ ile pembeleştirip
Pembeleşen soğana salçaları ekleyip kavuralım , üzerine baharatlarımızı ekleyip , sosumuzu hazırlayalım
Tepsimizdeki bulgur , mercimek karışımına hazırladığımız sosumuzu dökelim , tuz ve nar ekşimizi ekleyip yoğuralım
Soğan ve diğer yeşillikleri ince kıyalım ve yoğurduğumuz köftelerimize ekleyelim
En son olarak köftelerimizden parçalar kopartıp , avuç içimizde sıkalım
Marul yaprakları ve limon eşliğinde servis edelim
Not : Köftemizde kullandığımız baharatlar , damak zevkimize göre değiştirebiliriz ,
youtube kanalıma https://www.youtube.com/channel/UCvFNVu3VMB5jwh46kchzR_w abone olabilirsiniz
youtube kanalıma https://www.youtube.com/channel/UCvFNVu3VMB5jwh46kchzR_w abone olabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder