10 Şubat 2016 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ


Mercimek köftesi malzemeleri nelerdir 
Mercimeğin faydaları nelerdir 
Mercimek köftesi yapım aşamaları nelerdir 

İyi günler 



Mercimek köftesi sanırım biz bayanların gün ve çay saati için yaptığı ikramların başında gelenlerdendir.
Benim ilk mercimek köftesi denemem , yıllar önce aldığım sofra dergisindeki tarifi deneyerek olmuştu. Lezzetini çok sevdiğim bu köfteyi o günden sonrada sıksık yaptım . 
Taze marul yaprakları ve limon eşliğindeki sunumuylada sanırım sevmiyorum diyecek kişi çok az çıkar . 
Bulgur hangi köftenin içine girse ortaya harika tatlar çıkıyor , bu köftedeyse bulgur mercimekle buluşuyor . 



Öncelikle kısaca mercimeği tanıyalım , arkasındanda tarifimizi anlatalım ; 
Mercimek baklagiller ailesindendir . Hanımların mutfağında sıkça kullandığı malzemelerden biridir . Mercimek bitkisi 30 , 80 cm boylarında tek yıllık otsu olan  bir bitkidir . Merveleri küçük disk şeklindedir . Ana vatanı Akdeniz Bölgesidir .  Anadolu , Marmara bölgesi ve Ege bölgesindede  yetiştirilir . 
Evlerimizde sarı, yeşil ve kırmızı mercimek çeşitlerini kullanmaktayız .
Yeşil mercimekle salata , çorba , hamurişi  , sulu yemek ,pilav ,kırmızı mercimekleyse  köfte ve çorba yapılmaktadır . Lezzet olarak mutfakta vazgeçemediğimiz mercimeğin faydalarıda saymakla bitmez .
Vitamin ve minarel deposu olan mercimek , tok tutma özelliği bulunmasından dolayıda diyet yapanlar tarafından tercih sebebidir. 


1 kilo mercimekte bulunan  besin değeri , 1 kilo ette bulunan besin değeriyle eşdeğer özelliklere sahiptir 

Gözler için faydalıdır 

Anne sütünü artırmaya yardımcı

Şeker hastalığının oluşumunu engeller 

Yorgunluğu giderir faydalı

Kabızlığa gidermede faydalı

Bol miktarda protein içermekte

Kanser riskini aza indirmekte faydalı

Kalp ve damar sağlığını korumada faydalı

Yüksek tansiyonu düşürmede faydalı

Kolestrolü dengede tutmada faydalı

Kan akışını hızlandırmada faydalı

Hamilelikte hem anneyi , hem bebeği beslemekte faydalı



Malzemeler : 
1,5 su bardağı kırmızı mercimek 
1,5 su bardağı bulgur 
3 su bardağı su 
Yarım su bardağı sıvıyağ 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 adet kurusoğan 
1 tatlı kaşığı pul biber 
1 çay kaşığı karabiber 
1 çay kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı nane 
Tuz 
3 yemek kaşığı nar ekşisi
5-6 dal taze soğan 
Yarım bağ maydanoz 
İsteğe bağlı dereotu ve taze nane 
Marul 
Yapılışı : 
Tenceremize mercimekleri yıkayıp koyalım , üzerine suyumuzu ekleyip kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirelim ( mercimekler diri kalırsa çok az daha su ekleyelim ) 
Tepsimize bulgurumuzu koyup , altını kapattığımız mercimeği üzerine döküp , karıştıralım ve üzerini kapatıp , 15 - 20 dakika dinlendirelim 
Kuru soğanı doğrayıp tavamızda yağ ile pembeleştirip 
Pembeleşen soğana salçaları ekleyip kavuralım , üzerine baharatlarımızı ekleyip , sosumuzu hazırlayalım  
Tepsimizdeki bulgur , mercimek karışımına hazırladığımız sosumuzu dökelim , tuz ve nar ekşimizi ekleyip yoğuralım 
Soğan ve diğer yeşillikleri ince kıyalım ve yoğurduğumuz köftelerimize ekleyelim 
En son olarak köftelerimizden parçalar kopartıp , avuç içimizde sıkalım 
Marul yaprakları ve limon eşliğinde servis edelim 
Not : Köftemizde kullandığımız baharatlar , damak zevkimize göre değiştirebiliriz ,

youtube kanalıma https://www.youtube.com/channel/UCvFNVu3VMB5jwh46kchzR_w abone olabilirsiniz















adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.