18 Eylül 2015 Cuma

AKSARAY KÖMBESİ

Aksaray kömbesi tarifi
Aksaray kömbesi nasıl yapılır
Aksaray kömbesi yapılışı
Aksaray kömbesi malzemeleri

İyi günler
Bayram yaklaşırken , Aksaray 'a ait özellikle bayram hazırlıklarında yapılan bir kömbe tarifiyle geldim .
Bu hamurişi Aksaray ve ilçelerinde oldukça sık yapılıyor . Fakat nedense ben bugün yaparken google da ne tam olarak tarifini , nede görselini bulabildim , o zaman az sayıdaki görsel ve tariflere bir tarif ve görselde  benden gelsin .
Pek çok yörede farklı türle yapılan kömbe Aksaray 'da büyük kaplarda yoğurulur ve kuzine sobasında saç tepsilerde pişer ve bayram sabahı kahvaltı bu kömbe ile yapılır . 
Hamuru oldukça akışkandır .
Yumuşak olması için hamuruna haşlanmış patates ve varsa süt kaymağı eklenir . 
Yapım aşamaları aşağı yukarı aynıdır .Ben bu gün kız kardeşime ait olan tarifi yaptım , 
Süt kaymağım olmadığı için süt kreması kullandım .
Ve kuzine sobam olmadığından fırında pişirdim .




Gelelim tarife 
AKSARAY KÖMBESİ 
1 paket yaş maya 
4 yumurta beyazı 
1 sb sıvıyağ 
1 küçük paket süt kreması 
3 yemek kaşığı şeker 
1 paket kabartma tozu 
3 haşlanıp ezilmiş patates 
1 kilo un 
Akışkan bir hamur yapacak kadar süt
tuz 
Bütün malzemeleri karıştırıp ,hamurumuzu yoğuruyoruz .( hamur kek hamurundan koyu , yumuşak bir hamur olmalı ) 
Yarım saat kadar mayalandırıyoruz
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize döküyoruz
Elimizi yağlayıp tepsiye eşit şekilde yayıyoruz 
Üzerine 4 yumurta sarısı 
4 dolu kaşık yoğurt 
yarım su bardağı sıvıyağ 
bir miktar peynir
Malzemeleri  karıştırıp hepsini hamurun üzerine döküyoruz 
Bu şekilde yarım saate yakın tepside mayalandırıyoruz 
Üzerine çörek otu serpiyoruz
180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz . 
Not : kullandığım tepsi büyük boy , eğer tepsiniz küçükse 2 tepsiye bölünmeli hamur taşmasın 



adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.