Aksaray kömbesi nasıl yapılır
Aksaray kömbesi yapılışı
Aksaray kömbesi malzemeleri
İyi günler
Bayram yaklaşırken , Aksaray 'a ait özellikle bayram hazırlıklarında yapılan bir kömbe tarifiyle geldim .
Bu hamurişi Aksaray ve ilçelerinde oldukça sık yapılıyor . Fakat nedense ben bugün yaparken google da ne tam olarak tarifini , nede görselini bulabildim , o zaman az sayıdaki görsel ve tariflere bir tarif ve görselde benden gelsin .
Pek çok yörede farklı türle yapılan kömbe Aksaray 'da büyük kaplarda yoğurulur ve kuzine sobasında saç tepsilerde pişer ve bayram sabahı kahvaltı bu kömbe ile yapılır .
Hamuru oldukça akışkandır .
Yumuşak olması için hamuruna haşlanmış patates ve varsa süt kaymağı eklenir .
Yapım aşamaları aşağı yukarı aynıdır .Ben bu gün kız kardeşime ait olan tarifi yaptım ,
Süt kaymağım olmadığı için süt kreması kullandım .
Ve kuzine sobam olmadığından fırında pişirdim .
Gelelim tarife
AKSARAY KÖMBESİ
1 paket yaş maya
4 yumurta beyazı
1 sb sıvıyağ
1 küçük paket süt kreması
3 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
3 haşlanıp ezilmiş patates
1 kilo un
Akışkan bir hamur yapacak kadar süt
tuz
Bütün malzemeleri karıştırıp ,hamurumuzu yoğuruyoruz .( hamur kek hamurundan koyu , yumuşak bir hamur olmalı )
Yarım saat kadar mayalandırıyoruz
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize döküyoruz
Elimizi yağlayıp tepsiye eşit şekilde yayıyoruz
Üzerine 4 yumurta sarısı
4 dolu kaşık yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
bir miktar peynir
Malzemeleri karıştırıp hepsini hamurun üzerine döküyoruz
Bu şekilde yarım saate yakın tepside mayalandırıyoruz
Üzerine çörek otu serpiyoruz
180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz .
Not : kullandığım tepsi büyük boy , eğer tepsiniz küçükse 2 tepsiye bölünmeli hamur taşmasın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder