11 Eylül 2015 Cuma

İMAM BAYILDI

İMAM BAYILDI


İmam bayıldı tarifi
İmam bayıldı nasıl yapılır
İmam bayıldı malzemeleri
İmam bayıldı hikayesi

Merhaba, 
Koca bir yaz geldi geçti , bense bu yaz hiç imam bayıldı yapmadığımı farkettim .
Canım oğlum iştahlı bir çocuk , sanırım sevmediği çok az sebze var , bebekliğinde ve küçüklüğünde otizmden kaynaklanan yeme sorunları vardı , bende ne kadar kararlıysam artık , hepsine alıştırmışım , şimdiyse ne yutma , ne çiğneme , ne tek gıdaya karşı takıntı , nede yemek seçme sorunlarımız kaldı çok şükür . İşte patlıcanda onun en sevdiği sebzelerin içinde top 10 da 1 numara , mutlu olmasını istiyorsan herhangi bir patlıcan yemeği yap bak ne kadar mutlu oluyor .
Bende bugün ona imam bayıldı yaptım , imam neden bayıldı bilmiyorum ama benim kuzum nerdeyse mutluluktan bayılacaktı .İmamın neden bayıldığıyla ilgili pek çok hikaye var kimi hikayede imam karısının yaptığı bu kadar lezzetli yemek karşısında bayılmış , kimi hikayede savaş ve kıtlık zamanı imamın birisinin evde çeşit çeşit yiyecekler varken , karısına hiç bir şey yedirmeyip buna kızan karısının kilerdeki bütün yiyecekleri komşulara dağıtıp , kalan patlıcan , soğan , domatesle bu güzel yemeği yaptığı , imamınsa söylensede yemeği iştahla yediği ve arkasından kilere gittiğinde boş kileri görmesi üzerine bayıldığı , kimi hikayedeyse zeytinyağı tüccarının kızıyla evlenen imamın , karısının çeyizinde getirdiği zeytinyağın bittiğini bu yemeği yerken öğrendiği ve bayıldığı gibi pekçok hikaye var. 
İmam neden bayılmış bilmiyorum ama ismi dahi bana hoş gelen, merak uyandıran , hatta bazen hikayeyi  kendimin yazdığı bir yemek , işte benim oğlumda mutluluktan bayıldı ,buda benim hikayem olsun .


Gelelim tarife :

İMAM BAYILDI
MALZEMELER
6 adet patlıcan 
4 sivri biber 
2 büyük soğan 
2 büyük domates 
5 diş sarımsak 
1 kesme şeker 
Tuz 
Maydonoz 
Karabiber 
Zeytinyağı
Yapılışı: 
Patlıcanları saplarını kopartmadan alacalı soyup , tuzlu suda bekletip , kurulıyor ve yağımızda kızartıyoruz , fazla yağını alması için kağıt havlumuzun üzerine koyuyoruz , soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp , 2 yemek kaşığı yağda , kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz , ardından biber , sarımsak ekleyip en son olarak kabuklarını soyduğumuz domateslerimizlerimizi ekleyip biraz öldürüyoruz , tuz , şeker , karabiber ve ince kıydığımız maydonu ekleyip ocağımızı kapatıyoruz . Patlıcanlara boyuna çizik atıp , kaşıkla ortasını açıyoruz ve hazırladığımız harcımızı içine dolduruyoruz . Tencereye dizip üzerine harcımızın kalan domatesli suyuna 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip , yemeğimizin üzerine döküyoruz ,kısık ateşte 25 dakika kadar pişiriyoruz .
Afiyetle




adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.