Evde ekmek yapılışı
Haşhaşlı ekmek nasıl yapılır
Ekmek yapım aşamaları
İyi günler
Türk toplumu olarak ekmek yemeyi seven bir toplumuz , neredeyse her yemeğe ekmek bandırmayı galiba hepimiz seviyoruz .
Hatta ben makarnayı dahi ekmekle yerim diyen arkadaşlarım bile var .
Yıllarca evlerde yapılan ekmekler , şimdilerde fırında yapılıyor , özellikle şehirlerde evde ekmek yapmak oldukça azaldı .Evde yapmak isteyenler ise daha çok ekmek makinası alıyorlar .Bugünse ben evde fakat ekmek makinası kullanmadan fırınlarımızda yapabileceğimiz bir ekmek tarifi paylaşacağım.
- Malzemeler :Yarım su bardağı ılık süt1 tatlı kaşığı tozşeker1 paket instant maya3 yumurta25 gr margarin veya tereyağ2 yemek kaşığı haşhaş tohumu3 ,5 su bardağı ekmek unu1 tatlı kaşığı tuzÜzeri :
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı su
Yapılışı :Süt, şeker, yumurta, tereyağ ve tuzu bir kasede karıştırıyoruz Unu ,mayamızı ve haşhaş tohumumuzu ekleyip ele yapışmayan ,fakat yumuşak bir hamur yoğuruyoruzÜzerini örterek 35 dakika mayalanmaya bırakıyoruzKare bir kalıbımıza , kalıptan biraz büyük yağlı kağıt seriyoruzYağlı kağıdımızın üzerine az un serpiyoruzMayalanan hamurumuzu 9 parçaya bölüyoruzKalıbımıza hamurlarımızı diziyoruzHamurumuzu kalıbımızda 35 dakika kadar tepsi mayalanmasına bırakıyoruzMayalanan hamurumuza yumurta sarımızı su ile karıştırıp sürüyoruzEkmek hamurumuzu önceden ısıttığımız 200 derece fırında pişiriyoruzİlk sıcaklığı çıkıp ,ekmeğimiz içini çektiğinde ılık servis ediyoruzNOT : Unu kontrollü kullanıyoruz , ben hamuru toparlamak için 1 avuç kadar daha un kullandım .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder