17 Kasım 2015 Salı

PATLICANLI ÜSKÜP BÖREĞİ

    Patlıcanlı Üsküp Böreği tarifi
    Açma börek tarifi
    Patlıcanlı börek yapılışı






























    İyi akşamlar 
    Ben küçükken en sevmediğim sebzelerden birisi kesinlikle patlıcandı , ikincisi ise pırasaydı . Büyüdükçe , mutfakla ilgilenmeye başladıkça damak tadım değişti ve sevmediğim ,asla yemem dediğim şeyleri severek yemeye ve tadına alışmaya başladım .patlıcanda bu sebzelerden ,artık her yemeğini çok seviyorum ,aynı şeyi ise pırasa için söyleyemeyeceğim , onu yine börek haricinde çokda yiyemiyorum . Börekte ise iki sebzede harika oluyor . 
    Patlıcan hangi hamur işine girse çok yakışıyor. Ben bugün patlıcanlı üsküp böreği yaptım . Bu börek göçmen böreği,arnavut böreği,üsküp böreği ,açma börek ,selanik böreği ,gibi farklı isimlerle yapılıyor . Bu börekler prensip olarak aralarına yağ sürülerek ,hamurun kat kat dizilmesi ve bu şekilde dinlendirilip ,elle açılması şeklinde açılır . İstediğimiz harçla içini hazırlayabiliriz ,bu konuda çokda sınır yok . Bazı hamurlarda yağ ,sirke konmayabiliyor .çokda bir fark olmuyor .önemli olan el pratikliği ile hamuru açabilmektedir . 



    PATLICANLI ÜSKÜP BÖREĞİ 
    Malzemeler : 
    3 su bardağı un 
    1yemek kaşığı sirke
    1 yemek kaşığı yağ 
    1 su bardağı ılık su
    2 çay kaşığı tuz 
    İçi : 
    2-3 patlıcan
    1 tane kuru soğan 
    Yarım demet maydanoz
    5 yemek kaşığı zeytinyağı 
    Tuz, karabiber 
    Açmak için :
    100gr tereyağ
    Yarım su bardağı sıvıyağ 





    Yapılışı : 
    Un ,tuz ,sirke,yağ ve ılık su ile yumuşak bir hamur yoğuruyoruz ( masa veya tezgahımızda özleşene kadar çok iyi  yoğurmalıyız ) 
    Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini kapatıp 40 dakika kadar dinlendiriyoruz 
    Yağımızı eritip ,sıvıyağ ile karıştırıyoruz 
    Dinlenen hamurumuzu 7 kat altta , 7 kat üstte olacak şekilde 14 parçaya bölüp bezeler yapıyoruz
    Bezemizi  unlayıp merdane küçük bir tabak kadar açıyoruz 
    Açtığımız bezenin üstüne 1,5 yemek kaşığı kadar yağ karışımımızdan koyuyoruz 
    Diğer yufkalarıda aynı şekilde açıp , 7 tanesini üstüste koyuyoruz .(bu şekilde tüm yufkaları açıp 2 tane 7 'li grup hazırlıyoruz )
    Hazırladığımız bezelerin üzerini kapatıp , soğuk bir ortamda 40 dakika kadar dinlendiriyoruz 
    Bu sırada patlıcanları soyup ,küçük küpler halinde doğruyoruz
    Yağ ile birlikte kapağını kapatıp kısık ateşe koyuyoruz ,kuru soğanımızındoğrayıp onuda ekliyoruz 
    Patlıcanlar pişip yumuşadığında tuz ve karabiberini atıp ocağı kapatıyoruz 
    Patlıcan soğuduğunda ince kıydığımız maydonozları ekliyoruz 
    Dinlenen hamuru yağ sürdüğümüz bir yere alıp orada küçük hareketlerle açmaya başlıyoruz 
    Orta kısımları çok kalın olmasın diye arada hamurun altına elimizi sokup küçük hareketlerle açıyoruz 
    Tepsimize yağlı kağıt seriyoruz açtığımız yufkayı 4 'e katlayıp yırtmadan tepsimize alıyoruz 
    Patlıcanlı harcı yufkamızın kenarında boşluk bırakacak şekilde seriyoruz 
    Hamurun kenar kısımlarının sert olmaması için küçük hareketlerle esnetiyoruz
    Diğer yufkayıda aynı şekilde hazırlayıp böreğimizin üzerine alıyoruz 
    Kenar kısımları buruyoruz ,üzerine kalan yağı sürüp 200 derece ısıttığımız fırında pişiriyoruz
    Piştiğinde üzerini örtüyoruz 
    Ilıdığında servis ediyoruz .





     
       
      

adsense

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.