- Patlıcanlı Üsküp Böreği tarifi
- Açma börek tarifi
- Patlıcanlı börek yapılışı
- Ben küçükken en sevmediğim sebzelerden birisi kesinlikle patlıcandı , ikincisi ise pırasaydı . Büyüdükçe , mutfakla ilgilenmeye başladıkça damak tadım değişti ve sevmediğim ,asla yemem dediğim şeyleri severek yemeye ve tadına alışmaya başladım .patlıcanda bu sebzelerden ,artık her yemeğini çok seviyorum ,aynı şeyi ise pırasa için söyleyemeyeceğim , onu yine börek haricinde çokda yiyemiyorum . Börekte ise iki sebzede harika oluyor .
- Patlıcan hangi hamur işine girse çok yakışıyor. Ben bugün patlıcanlı üsküp böreği yaptım . Bu börek göçmen böreği,arnavut böreği,üsküp böreği ,açma börek ,selanik böreği ,gibi farklı isimlerle yapılıyor . Bu börekler prensip olarak aralarına yağ sürülerek ,hamurun kat kat dizilmesi ve bu şekilde dinlendirilip ,elle açılması şeklinde açılır . İstediğimiz harçla içini hazırlayabiliriz ,bu konuda çokda sınır yok . Bazı hamurlarda yağ ,sirke konmayabiliyor .çokda bir fark olmuyor .önemli olan el pratikliği ile hamuru açabilmektedir .
- PATLICANLI ÜSKÜP BÖREĞİ
- Malzemeler :
- 3 su bardağı un
- 1yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı yağ
- 1 su bardağı ılık su
- 2 çay kaşığı tuz
- İçi :
- 2-3 patlıcan
- 1 tane kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- Açmak için :
- 100gr tereyağ
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- Yapılışı :
- Un ,tuz ,sirke,yağ ve ılık su ile yumuşak bir hamur yoğuruyoruz ( masa veya tezgahımızda özleşene kadar çok iyi yoğurmalıyız )
- Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini kapatıp 40 dakika kadar dinlendiriyoruz
- Yağımızı eritip ,sıvıyağ ile karıştırıyoruz
- Dinlenen hamurumuzu 7 kat altta , 7 kat üstte olacak şekilde 14 parçaya bölüp bezeler yapıyoruz
- Bezemizi unlayıp merdane küçük bir tabak kadar açıyoruz
- Açtığımız bezenin üstüne 1,5 yemek kaşığı kadar yağ karışımımızdan koyuyoruz
- Diğer yufkalarıda aynı şekilde açıp , 7 tanesini üstüste koyuyoruz .(bu şekilde tüm yufkaları açıp 2 tane 7 'li grup hazırlıyoruz )
- Hazırladığımız bezelerin üzerini kapatıp , soğuk bir ortamda 40 dakika kadar dinlendiriyoruz
- Bu sırada patlıcanları soyup ,küçük küpler halinde doğruyoruz
- Yağ ile birlikte kapağını kapatıp kısık ateşe koyuyoruz ,kuru soğanımızındoğrayıp onuda ekliyoruz
- Patlıcanlar pişip yumuşadığında tuz ve karabiberini atıp ocağı kapatıyoruz
- Patlıcan soğuduğunda ince kıydığımız maydonozları ekliyoruz
- Dinlenen hamuru yağ sürdüğümüz bir yere alıp orada küçük hareketlerle açmaya başlıyoruz
- Orta kısımları çok kalın olmasın diye arada hamurun altına elimizi sokup küçük hareketlerle açıyoruz
- Tepsimize yağlı kağıt seriyoruz açtığımız yufkayı 4 'e katlayıp yırtmadan tepsimize alıyoruz
- Patlıcanlı harcı yufkamızın kenarında boşluk bırakacak şekilde seriyoruz
- Hamurun kenar kısımlarının sert olmaması için küçük hareketlerle esnetiyoruz
- Diğer yufkayıda aynı şekilde hazırlayıp böreğimizin üzerine alıyoruz
- Kenar kısımları buruyoruz ,üzerine kalan yağı sürüp 200 derece ısıttığımız fırında pişiriyoruz
- Piştiğinde üzerini örtüyoruz
- Ilıdığında servis ediyoruz .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder