Kuru biber dolması nasıl yapılır
Etli kuru patlıcan dolması yapımı
Günaydın
Benim en sevdiğim dolma çeşidi sanırım kurutulmuş patlıcan ve biberle yapılan dolma , gönül maraştan gelen , salatalık , kabak,acur kurularınıda yapmak istiyor , fakat her zaman bulmak güç oluyor ,bu dolmamıza birde küçük küçük et parçaları vede nar ekşisi katıldığında harika bir dolma oluyor.
ETLİ KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru dolma biber
150 gram et
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç ( yarım bardağı bulgur olabilir)
Maydonoz
Taze nane
1 yemek kaşığı salça
Karabiber
Pul biber
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Tuz
Yarım çay bardağı yağ
Sıcak su
Sos:
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı yağ
Yarım çay bardağı sıcak su
Yapılışı:
Patıcan kurusuna sıcak su döküp ocakta yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz ,
Kapatmadan 5 dakika önce kuru biberimizi üzerine ekleyip , onuda yumuşatıyoruz
Patlıcan ve biberimizi süzüyoruz
Etimizi çok küçük doğruyoruz
Kuru soğanı doğrayıp ete ilave ediyoruz
Pirinç bir kaç dal maydonoz ve naneyide kıyıp ekliyoruz
Salça , karabiber , pulbiber , nar ekşisi ,tuz , yağ hepsini elimizle yoğuruyoruz
Patlıcan ve biberlerimize yarısı boş kalacak şekilde doldurup , ağızları tencerenin ortasına bakacak şekilde diziyoruz
Üzerine dolma taşımızı veya tabağı ters çeviriyoruz
Salçamızı , suyumuzla açıp tenceremize döküyoruz
Önce yüksek ateş ,kaynayıncada kısık ateşe alıp pişiriyoruz . ( su az gelirse sıcak su ekleyebiliriz) Kapatmadan 3-4 dakika evvel nar ekşisi , yağı , yarım çay bardağı suyla karıştırıp üzerine döküyor ve bu şekilde dinlendiriyoruz .
(pirinç miktarı kuruların boyutuna göre değişebilir )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder