Fellah köfte nasıl yapılır
Sarımsaklı köfte nasıl yapılır
Bulgur köftesi yapılışı
Fellah köfte yapılışı püf noktaları
İyi günler
Biliyorumki bu muhteşem köfte bolca yapıldı , istedimki benimde galerimde bu güzel tarif bulunsun.
Birkaç ismi olan bu köfte Fellah köfte , Sarımsaklı köfte , Bulgur köfte gibi isimlerle yapılıyor .
Bulgurla yapılabilecek en güzel lezzetlerden birisi sanırım , bol sarımsak , acı ve nar ekşisinin aroması bulgura ancak bu kadar yakışır . Ortasındaki çukura dolan bu sosu sadece ekmekle yemeye bile hazırım .
Ben bugün görselde daha güzel görünmesi için normal boyutundan biraz daha büyük yaptım , birde maydonozları taze ve diri dursun diye içerisine doğramadım , siz daha küçük boyutlarda ve maydonozunu içerisine doğrayayak yapabilirsiniz .
Yıllardır yaptığım bir tarif olduğu için size dağılmadan yapabileceğiniz bir iki püf nokta vereyim ,köfteleri macun kıvamında yoğurmalıyız, yoğurduğumuzda buzdolabı poşetine koyup dolabımızda en az 1 saat dinlendiriyoruz ve haşlama suyuna az miktarda limon tuzu ekliyoruz .
FELLAH KÖFTE :
1,5 sb ince bulgur
1 sb sıcak su
1 yumurta
4 yk un
1 tatlı kaşığı salça
Tuz , kuru nane , pulbiber
Sos:
3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytin yağı
3 orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Pulbiber
4 yemek kaşığı nar ekişisi
Haşlamak için
Sıcak su
2 parça limon tuzu
Tuz
Hazırlanışı :
Bulguru sıcak su ile ıslatıyoruz
Soğuduğunda diğer malzemeleri ekleyerek macun kıvamında yoğuruyoruz ( bulgur cinsleri farklı olacağı için un eklenebilir ve elimizi yoğururken ara sıra ıslatabiliriz ) .
Yoğurduğumuz köfteyi elimizi ara sıra ıslatarak yuvarlıyoruz ve ortasına parmağımızla bastırıyoruz .
Sarımsağı rendeleyip , zeytinyağında soteliyoruz
Domatesi rendeliyoruz ve sarımsağa ekliyoruz , bir taşım pişiriyoruz
Biber salçası , tuz , pulbiber , nar ekşisini karıştırıyoruz .
Derin tencerede bolca suyu kaynatıyoruz ,
Limon tuzu ve tuz atıp , köftelerimizi burada haşlıyoruz
Pişen köfteler suyun yüzeyine doğru çıkacak , kevgirle köfteleri alıp , geniş bir kapta köfteleri ezmeden sosumuzla karıştırıyoruz
Not: köftelerin haşlarken dağılmaması için macun kıvamında yoğuruyoruz , yoğurup buzdolabı poşetinde dolapta en az 1 saat dinlendiriyoruz ve haşlarken içerisine limon tuzu ekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder